Pro Urbe Erzsébetváros díjazottja
Ráday Mihály operatőr, rendező, televíziós szerkesztő, művészettörténész, városvédő

Az erzsébetvárosi önkormányzat képviselő-testülete március 15-i ünnepi testületi ülésén Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása miatt és a helyi közösség érdekében végzett kimagasló munka elismeréséül „Pro Urbe Erzsébetváros” díjat adományozott.

Ráday Mihály operatőr, rendező, televíziós szerkesztő, művészettörténész, városvédő

Erzsébetvárosban született, az akkori Liget Szanatóriumban, melynek helyén ma konferenciaközpont áll. Édesapja Ráday Imre színművész, édesanyja Ferda Erzsébet Magdolna divattervező. A kerülethez nemcsak születése, lakhelye és iskolája köti, hanem későbbi munkássága is elválaszthatatlan tőle. Nem túlzás kijelenteni, hogy nála jobban senki sem ismeri Erzsébetvárost, annak épületeit, történetét, titkait, részleteit. Rengeteg ház és épület neki köszönheti fennmaradását, helyreállítását. Segítségével alakult meg az Elektrotechnikai Gyűjtemény, valamint ő kezdeményezte a Róth Miksa Emlékház megalakítását is. Rengeteg értékes ház sorsának alakulásában része volt, ilyen többek között a Hungária Fürdő, az Árkád Bazár és a Royal Szálló.

Művészettörténészként és városvédőként is fáradhatatlanul küzd értékeink, örökségünk megóvásáért. Támogat minden olyan törekvést, mely az épületek korabeli hangulatát, értékeit és látképét hivatott helyreállítani, megőrizni és fenntartani. 1981-ben embereket toborzott, hogy fotókkal örökítsék meg a budapesti épületeket, ez a gyűjtemény kötet formájában Adalékok címmel jelent meg, ma is hozzáférhető. Az ekkor együtt dolgozó csapatból alakult meg 1983-ban a Városvédő Egyesület, melynek alapítója és mai napig elnöke. Igazodva Széchenyi István és Andrássy Gyula egykori felfogásához, Budapestet szerinte sem kerületekre kell osztani, hanem egynek, egésznek kell tekinteni, hiszen egy-egy városrész vagy kerület nem határolható el határvonalakkal. Úgy gondolja, ennek ellenére egy kicsit mégis kiemelkedik ebből az egységből Erzsébetváros, hiszen azon kívül, amit a szem lát, rengeteg titkot rejtenek a kerület épületei, a belső terek, udvarok, korlátok. Ezek históriáját Ráday Mihály egytől egyig ismeri, és igyekszik az emberekkel is megismertetni cikkekben, könyvekben, filmekben, magazinműsorokban. Munkásságának bármely területét nézzük a filmezéstől a művészettörténetig, kimagasló eredményeket ért és ér el szenvedélyes, kitartó hozzáállásával, és neki köszönhetően méltó módon őrizhetjük meg örökségünket az utókor számára.

140315Diszpolgarok0026