Kézdy Györgynek állítottak emléktáblát

A Klauzál térnél gyűltek össze Kézdy György Jászai Mari-díjas színművész tisztelői, pályatársai, barátai, családtagjai, valamint a sajtó képviselői február 14-én, hogy részt vegyenek a tiszteletére készült emléktábla átadásán. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE), az Élet Menete Alapítvány és Erzsébetváros önkormányzata közösen állított táblát a művész születésének 80. évfordulója alkalmából, melyet Deák Gábor, az egyesület képviselője és Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere leplezett le.

Kézdy György, aki sajátos orgánumával és művészi kifejezőkészségével a magyar színházi világ egyedi arca volt, mozgalmas pályája során számos vidéki, illetve fővárosi teátrumban lépett fel a legkülönfélébb karakterek megformálójaként. Emlékezetes színházi szerepei mellett országos ismertségét és a televíziónézők szeretetét a Szomszédok című sorozat Virágh doktoraként vívta ki. Pályájának utolsó szakaszában ‒ 1988 és 1998 ‒ között szabadfoglalkozású színészként élt a Klauzál téri házban.

Három évvel ezelőtti tragikus haláláról megrendülten értesült az ország. Az eseményen megjelenteket Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte, méltatva a művész munkásságát, a zsidó kultúra megőrzésében vállalt szerepét, majd Vattamány Zsolt polgármester gondolt vissza a színészre, felidézve hányattatott gyermekkorát, művészi pályájának fontos állomásait. A pályatársak közül Balázsovits Lajos emlékezett meghitten egykori kollégájára. A visszatekintés Takáts Andrea színművésznő felolvasásával zárult, ezt követően a barátok és pályatársak a közeli könyvesboltban kötetlen beszélgetés keretében elevenítették fel a művésszel kapcsolatos emlékeiket.

160214KezdyGyorgyEmlektabla0016
160214KezdyGyorgyEmlektabla0030