Erzsébetváros sportjáért díjazottja
Hársfa Egyesület – Galambos Zsolt elnök

Az önkormányzat képviselő-testülete március 15-i ünnepi testületi ülésén Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása és a helyi közösség érdekében végzett kimagasló munka elismeréséül „Erzsébetváros Sportjáért” díjakat adományozott.

Hársfa Egyesület – Galambos Zsolt elnök

A Hársfa Egyesület Budapesten és környékén élő értelmi sérült fiatalokat segítő, fővárosi székhelyű civil szervezet, amely 1992-ben szülők összefogásával alakult meg. Taglétszámuk meghaladja a 250 főt. Az iskolából már kikerült, 18. életévüket betöltött, értelmileg akadályozott és halmozottan sérült fiatalok munkaidő utáni hasznos elfoglaltságát sportprogramokkal biztosítják. Az egyesület által nyújtott lehetőségek kiemelkedő szerepet játszanak a fogyatékkal élő emberek életminőségének javításában és integrációjában.

Az edzések Angyal Józsefné vezetésével kezdődtek: először csak gyógytorna foglalkozásokat tartottak, majd később heti rendszerességgel kosárlabda, atlétika, úszó és asztalitenisz tréningek következtek. A szülői felügyelet mellett végzett közös alkalmakat azután felváltották a szakedzőkkel folytatott órák. A szervezet már a megalakulás évében csatlakozott a Magyar Speciális Olimpia Szövetséghez és a Magyar Értelmi Fogyatékosok Sportszövetségéhez. A Hársfa Egyesület e szférában az ország egyik legaktívabb és legismertebb klubjává nőtte ki magát. Kiváló eredményekkel képviselteti magát mind hazai, mind külföldi versenyeken. 1995-ben a Grazban megrendezett integrált Európa Játékokon atlétikában, úszásban és asztaliteniszben szereztek arany- és ezüstérmeket. Szintén 1995-ben Belgiumban világbajnoki női csapatversenyben egyik sportolójuk a magyar asztalitenisz-válogatott tagjaként ezüstérmet, majd New Heaven-ben, a Speciális Világjátékokon olimpiai aranyérmet szerzett. 1999-ben a Magyar Speciális Olimpia Szövetség a Hársfa Egyesületnek adta meg a lehetőséget, hogy kiutazhasson az Amerikai Egyesült Államokbeli Észak-Karolinába, a négyévenként megrendezett Speciális Olimpia Világjátékokra, és összemérhesse tudását a világ számos más csapatával kosárlabdában: itt második helyet szereztek. Ez a siker a maga nemében páratlan volt, hiszen Magyarország e sportágban ilyen sikert még soha nem ért el világversenyen.

140315Diszpolgarok0082

Az edzéseken kívül kirándulásokat, nyaralásokat, táborokat szerveznek, céljuk az is, hogy elősegítsék értelmi fogyatékosok sportolásával foglalkozó szakemberek képzését. Vallják, hogy a sport egy olyan egységes, nemzetközi értékrenddel és szabályokkal rendelkező tevékenység, mely nem enged megkülönböztetést, ezáltal elősegíti az elfogadást.