Erzsébetváros mestere díjazottja
Gervai László csillárosmester

Az önkormányzat képviselő-testülete március 15-i ünnepi testületi ülésén Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása és a helyi közösség érdekében végzett kimagasló munka elismeréséül „Erzsébetváros Mestere” díjakat adományozott.

Gervai László csillárosmester

Erzsébetvárosban született, és generációkra visszamenőleg kötődik a kerülethez. Nagyszüleinek zöldségesboltja volt a Wesselényi utcában, szüleinek pedig trafikja a Klauzál téren. Gervai László 1990-ben nyitotta meg műhelyét, mely azóta is ugyanott működik: a Hevesi Sándor tér 3. szám alatt.

A csilláros mesterséggel véletlenül, a katonaság után ismerkedett meg egy ismerőse állásajánlatának köszönhetően. Noha eredetileg gépjavító technikumot végzett, közel állt hozzá ez a szakma is, hamar beleszeretett. Manapság a csillárkészítést és -javítást csak pár mester végzi Budapesten.

Munkái közt sokféle stílusú, de főleg Mária Terézia korabeli, francia és angol barokk, valamint szecessziós csillárokat találunk. Sajnos a nagyipari előállítású bútorok és kiegészítők elterjedésével ma már egyre kevesebben keresnek eredeti, régmúlt korokat megélt csillárokat. Vendégei főleg örökségekből származó darabok felújítási munkáival keresik fel, de sokan külföldről is hozzá fordulnak, hiszen nagyon nehéz a szakmában jártas mestert találni. Leginkább fémmel dolgozik, de a bronz és sárgaréz összetevők mellett a fa, az aranyozott és a textil elemek felújítása, az elektromos szerkezetek cseréje is egy-egy munkafázist jelentenek. Az összetettebb, esetleg más szakmai jártasságot igénylő műveletek elvégzését kiadja fém- és facsiszolóknak, esztergályosoknak, vésnököknek, aranyozóknak, akikkel régi szakmai, már-már baráti kapcsolatot ápol.

Miután a vevőkör és a kereslet is átalakult az idők során, a műhelyt új életre kellett kelteni. Beköltözött két fiatal, egy lakberendező és egy ötvös, akik lendületükkel, ötleteikkel új színt hoztak a meglévő koncepcióba: régi bútorok újragondolásával bemutatótermet hoztak létre. Az egyedi és különleges hangulatú térben kiállításokat és felolvasóesteket is tartanak.

140315Diszpolgarok0064

Remek, kiemelkedő példája ez a társulás a régi és új utánozhatatlan ötvözetének, ami egy kihalóban lévő szakmának adhat reményt a fennmaradásra.