Erzsébetváros mestere díjazottja
Farkas Ferenc kárpitosmester

Az önkormányzat képviselő-testülete március 15-i ünnepi testületi ülésén Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása és a helyi közösség érdekében végzett kimagasló munka elismeréséül „Erzsébetváros Mestere” díjakat adományozott.

Farkas Ferenc kárpitosmester

Rákoscsabán született, iskoláit is itt végezte. Édesapja kárpitosként dolgozott előbb a Szövetség, majd a Nagydiófa utcában, végül 1949-ben megnyitotta önálló műhelyét a Wesselényi utca 26. szám alatt. Farkas Ferenc kisgyerekként sok időt töltött a műhelyben, lényegében itt nőtt fel. Négy lánytestvére mellett egyedüli fiúgyermekként a családfő szerette volna, ha ő is ezt a szakmát választja.

1961-ben kezdte kitanulni a mesterséget, gyakorlatát is a szülői műhelyben töltötte. Később, édesapja hirtelen betegsége következtében nagyon hamar át kellett vennie az üzletet: édesanyja vitte a bolt pénzügyeit, ő pedig a szakmai részt. Nagyon nehéz dolga volt, fiatal kora hátrány volt, hiszen az emberek a tapasztalt iparosmesterekben bíztak meg leginkább. Ugyan tanonc korában édesapja körbevitte, bemutatta – tehát a környező üzletek mesteremberei ismerték már –, de komoly munkával kellett helytállnia, és bizonyítania rátermettségét és tehetségét. 1979 óta viszi saját nevén a műhelyt. Akkoriban még nagyobb kereslet volt az egyedi, minőségi bútorokra, manapság már nem foglalkoznak gyártással, csak javítások miatt keresik fel a vevők. Sajnos napjainkban már nincs akkora keletjük, mint régen, pedig a minőségi bútorok időtálló és szépségükben egyedülálló alkotások. Műhelyének kirakatában gyönyörű lakberendezési tárgyakat láthatnak a járókelők. Farkas Ferenc munkássága és boltja ritkaságnak számít. Aki ide betér, nem pusztán egy műhelybe nyer betekintést: a régi fotók, oklevelek, diplomák olyan hangulatot sugároznak, amelyhez hasonlóval ma már nagyon kevés helyen találkozni. A bolt szelleme minden részletében tükrözi az elhivatottságot és a szakma szeretetét.

140315Diszpolgarok0069

Régebben sok tanítványa volt, legnagyobb bánatára azonban mindkét fia más pályát választott, így utód nélkül kell majd egyszer – remélhetőleg még nagyon sokára – visszavonulnia.