Emléktáblát kapott Bozzay Dezső

130523BozzayDezsoEmlektabla0002

Emléktáblát kapott az első hazai ipari formatervező, Bozzay Dezső egykori lakhelyén: néhány napja a Bajza utca 8. számú ház falán tábla hirdeti, hogy itt élt és alkotott a művész és édesanyja, Bozzay Margit, író.

„Szerencsésnek tartom magam, hogy ismertem Bozzay Dezsőt, és nagyon lényeges, hogy az itt élők tudjanak róla, milyen fontos ez a ház. Az ember addig él, ameddig emlékeznek rá” – fogalmazott az emléktábla avatásán Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke. Kerületünk önkormányzata és az MMA együttműködésével született meg az emléktábla, amely a magyar ipari formatervezőre és édesanyjára emlékezik. „Belsőépítészként végzett, és nem véletlen, hogy olyan nagyvállalatoknál kapott munkát, ahol a szigorúan vett mérnöki munkát és a formatervezői munkát már szétválasztották. Hihetetlenül széles skálát ölelnek fel alkotásai, nagy ipari formatervező munkákba kapcsolódott be: étkezőkocsit, híradástechnikai eszközöket, háztartási gépeket tervezett, gyakorlatilag betört a magyar nagyipar konstrukciójába, és az ő példáján keresztül kezdte el kapizsgálni a magyar mérnöki világ, hogy szükség volna ilyenfajta formatervezőre” – mondta lapunknak Fekete György.

Juhász Gábor a tábla avatásán hangsúlyozta: a hetedik kerület vezetésének az a célja, hogy minden erzsébetvárosi kötődésű valamikori művészre méltó módon emlékezzünk. „Nem rideg múzeumfalak közé kiállítandó tárgyak voltak Bozzay munkái, hanem minden egyes darab a mindennapi életünk része, személyes kötődésünk van hozzá. Ezek a tárgyak korlenyomatként értelmezhetők” – tette hozzá az alpolgármester.