Emléktáblát avattak Gereben Ágnes tiszteletére

Erzsébetváros önkormányzata emléktáblát avatott Gereben Ágnes tiszteletére szeptember 21-én, születésének napján, Damjanich utcai szülőházának homlokzatán. Az emléktáblával az önkormányzat a történész Erzsébetvárosért végzett fáradhatatlan tevékenysége és példamutató életpályája előtt kívánt tisztelegni. A nemzetközileg is elismert, munkásságáért többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével és Pro Urbe Erzsébetváros díjjal is kitüntetett történészre, műfordítóra és külpolitikai elemzőre neves közéleti szereplők, barátai, tisztelői és rokonai emlékeztek.

150921GerebenA_emlektabla0077

Az ünnepségen személyes hangvételű beszédben emlékezett meg Gereben Ágnesről férje, Kun Miklós, dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, és Vattamány Zsolt polgármester, majd koszorút helyeztek el az emléktáblánál.

Az avatóünnepségen Bedő Csaba Radnóti-díjas versmondó előadásában Gereben Ágnes kedvenc költeménye, Ady Endre „Ifjú szívekben élek” című verse hangzott el, valamint Tamon Erika előadóművész – a 100 Tagú Cigányzenekar Kulturális Egyesület szólistái kíséretében – a történész számára kedves dalokat énekelt. Gereben Ágnes 2015. március 17-én, életének 68. évében hunyt el.

150921GerebenA_emlektabla0056
150921GerebenA_emlektabla0105