Emléktáblát avattak a színészóriás tiszteletére

 

Garas Dezső, a nemzet színésze, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész előtt tisztelegve helyeztek el emléktáblát szülőházán, az Alsó erdősor utcában decemberben. A táblát – Garas Dezső születésének 82. évfordulóján – Vattamány Zsolt, Ráday Mihály és a művész fia, Garas Dániel operatőr együtt avatta fel.

A megemlékezés elején Törőcsik Mari színművész idézte fel, hogy először Garas Dezsővel lépett a Nemzeti Színház színpadára, főiskolásként statisztáltak Az ember tragédiája című előadásban, utoljára pedig a Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabban játszottak együtt. „Vele léptem először a Nemzeti színpadára, és ő velem lépett utoljára a Nemzeti színpadára” – mondta a nemzet színésze.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere úgy fogalmazott: az emléktábla hozzájárul ahhoz, hogy méltó módon megőrizzük egy felejthetetlen színész, egy nagyszerű ember emlékét. „Mi, erzsébetvárosiak különösen közel érezhetjük magunkhoz, hiszen Garas, született Grósz Dezső 1934. december 9-én látta meg a napvilágot itt, az Alsó erdősor utca 10. szám alatt, s itt is lakott 1955-ig” – mondta a polgármester, hozzátéve: a színész először egy földszinti szoba-konyhás, udvari, azután egy első emeleti, kétszobás lakásban élt édesanyjával és két húgával. Felidézte: amikor Garas Dezsőt pályájáról kérdezték, mindig azt hangsúlyozta: véletlenek és szerencse kellett a sikerhez. „Azért, mindezek mellett, nem feledkezhetünk meg a tehetségről sem, ami az egyszerű iparos tanulót a Színművészeti Főiskoláig juttatta” – tette hozzá. Mint mondta, ami Garas Dezsőt leginkább egyedivé, utánozhatatlanná és szerethetővé tette, az a természetesség, „a közülünk valóság” érzése.

Az emléktábla-avatáson Garas Dezső családja, tisztelői és számos művész megjelent, többek között Kende János, Gárdos Péter, Sándor Pál, Kern András, Balázsovits Lajos, Harkányi Endre, Molnár Piroska, Máté Gábor és Kulka János.

161209GarasDezsoEmlektabla0055
161209GarasDezsoEmlektabla0033
161209GarasDezsoEmlektabla0047