Emléktábla a Rumbach Sebestyén utcában

A pesti gettó áldozatai előtt, valamint a túlélést is jelentő vízcsap emlékére állított emléktáblát egy – többek között – civil emberekből, túlélőkből létrejött társaság, a Dob utcai fiúk. Az eseményen Koltai Róbert színművész mondott verset, majd Gerendás Péter zeneszerző, előadóművész gitárjátékát hallgathatták meg a vendégek.

180416Holokauszt_emlektabla0017


Heisler András, a Mazsihisz elnöke a megemlékezésen elmondta, a Rumbach Sebestyén utcai emléktábla-avatáshoz kellett egy jó önkormányzat, az erzsébetvárosi, de emellett egy civil emberekből álló kezdeményezés is segítette az esemény létrejöttét.

„Különös lehet egy vízcsapra emlékezni, de a zsidó nép eddigi történelme során is megélt sok csodát, a túlélés vezetett oda, hogy a sok üldöztetés után ma már van egy zsidó állam. Ma nincs Mózesünk, aki a vándorló zsidó népnek tudott enyhülést adni, hogy megmeneküljenek a szomjhaláltól” – mondta el az elnök. 1944 telén a Rumbach utcai vízcsap volt a mózesi szikla, ami életet és reményt adott. A rozsdás vízcsapnak gettólakók ezrei köszönhetik az életüket.

 

Vattamány Zsolt polgármester beszédében hangsúlyozta: „Úgy gondolom, hogy az emlékezésnek közösségmegtartó ereje van, ami cselekvésre ösztönöz minket a hétköznapokban is. Hiszem, hogy ez az emléktábla, melyet Erzsébetváros önkormányzata a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökével, Heisler Andrással együttértésben helyez el, hozzájárul ahhoz, hogy méltó módon emlékezzünk és hajtsunk fejet a holokauszt áldozatainak emléke előtt.”

180416Holokauszt_emlektabla0029
180416Holokauszt_emlektabla0003
180416Holokauszt_emlektabla0044
180416Holokauszt_emlektabla0012