Díjazták az erzsébetvárosiakat

Erzsébetváros önkormányzatának képviselő-testülete március 11-i ünnepi ülésén átadta az Erzsébetváros Díszpolgára címet, a Pro Urbe Erzsébetváros, az Erzsébetváros Sportjáért, valamint az Erzsébetváros Mestere díjat.

A testület idén az Erzsébetváros Díszpolgára címet Végh Tamás református lelkésznek, a Budapest-Fasori Református Gyülekezet 2014-ben nyugdíjba vonult gyülekezetvezető lelkipásztorának adományozta. Végh Tamás 1995-től 2014-ig szolgálta a fasoriakat és Erzsébetvárost. Vidám, nyitott, lendületes egyéniségének köszönhetően a közel 600 főt számláló fasori gyülekezet ma már az egyik legnagyobb közössége Erzsébetvárosnak. Jelenleg két fő „szolgálata” tölti ki ‒ családja mellett ‒ az életét: az evangelizáció, melyet az elmúlt évben 19 alkalommal vállalt el, és a fiatalabb lelkészek lelkigondozása.

Az Erzsébetváros Díszpolgára címet 2016-ban posztumusz adományozással Kézdy György Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művésznek ítélte oda a testület. Az elismerést Vattamány Zsolt polgármester adta át Kézdyné Kiss Mariannak. A méltatásban elhangzott, hogy Kézdy György korunk legjelentősebb karakterszínésze volt, alakításaiban művészi szintre emelte a groteszk ábrázolásmód eszközeit is. Pályáján eltöltött 41 éve alatt közel 140 színházi bemutatója volt, 42 színházi felvétel, hangoskönyvek, 40 játékfilm és 20 tévéfilm teszi gazdaggá színészi életútját.

A Pro Urbe Erzsébetváros díjat Erzsébetváros képviselőtestülete idén Ökrös Oszkár cimbalom-művésznek ítélte a kerület kulturális kapcsolatainak gazdagítása érdekében végzett munkája elismeréséül. A muzsikus 16 évesen a Budapesti Népi Együttes cimbalomszólistája lett, és meghívást kapott II. Erzsébet királynő születésnapi ünnepségére, ahol olyan neves sztárokkal játszhatott együtt a londoni Palladiumban, mint Tom Jones, Roger Moore és Josephine Baker. Játszott a Magyar Állami Népi Együttesben és a Honvéd Művészegyüttesben, a 100 Tagú Cigányzenekarnak megalakulása óta tagja, szólamvezetője, szólistája, elnökségi tagja.

Erzsébetváros önkormányzata a 2016-os évben szintén Pro Urbe Erzsébetváros díjat adományozott dr. Popelka István fogorvos részére. A Péterfy Sándor Utcai Kórházban végzett munkája után, 1987-ben a Csengery utcai rendelőben folytatta tevékenységét, jelenleg is itt praktizál. Szaktudásával mindig a 7. kerületet szolgálta, 46 éve gyógyítja Erzsébetváros lakóit.

Dr. Tóth Tibor, a Facultas Humán Gimnázium alapító-igazgatója is Pro Urbe Erzsébetváros díjat vehetett át az ünnepségen. A tanár kiemelkedő pedagógiai tevékenysége a nehezebb sorsú, rászoruló családoknak ad olyan lehetőséget és segítséget a tanulás révén, melyre az életben bátran támaszkodhatnak.

Erzsébetváros Sportjáért díjat kapott az utánpótlás-nevelés programban való közreműködése elismeréseként Pintér János. Az ő nevéhez fűződik a kerületi Art Corner Sz.S.K.E. egyesület szervezésében létrejövő tehetséggondozás iskolai keretek között. A csoport tevékenysége egyedülálló és hiánypótló, hiszen általuk esélyt kapnak a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok. Galambos Zsolt, a kerületi Hársfa Egyesület vezetője szintén Erzsébetváros Sportjáért díjat vehetett át. Az egyesületben értelmileg akadályozott gyermekek és fiatalok sportolhatnak együtt. A Hársfa Egyesület aktív kerületi tevékenysége mellett rendszeresen részt vesz Budapesten a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, a Magyar értelmi Fogyatékosok Sportszövetsége és a Fogyatékkal Élők Budapesti Sportszövetsége által szervezett versenyeken.

Ugyancsak a sport területén elért kimagasló eredményei elismeréséül Erzsébetváros Sportjáért díjat kapott Németh Péter, a kerületi Madách Imre Gimnázium testnevelő tanára és munkaközösség-vezetője is. Stadler Ernőné kesztyűsmester, Mihály László kárpitosmester és Lendvai Ildikó fodrász Erzsébetváros Mestere díjat vehetett át az ünnepi testületi ülésen.

160311K11UnnepiKozgyules0032
160311K11UnnepiKozgyules0086