Hírek

name

Seress Rezső visszatért a Kispipához

2019.09.19.
Erzsébetváros önkormányzatának felkérésére Kolodko Mihály, a „gerillaszobrok mestere” újabb alkotást készített a VII. kerületben, ezúttal a világhírű zeneszerző, Seress Rezső emlékére. A kis bronz pipában zongorázó Seress Rezsőt ábrázoló miniszobor egy süttői mészkőtáblán kapott helyet egykori Akácfa utcai törzshelyénél, a Kispipa vendéglő mellett.

name

Erzsébetváros díszpolgára 2019
Presser Gábor
Előadóművész, zeneszerző, zongorista és énekes

2019.04.18.
Presser Gábor 1948-ban született Erzsébetvárosban, a Dob utcában. Négyévesen kezdett el zongoraórákra járni, majd a Kertész utcai iskolában működő zeneiskolába – a Zeneakadémia fiókintézményébe – nyert felvételt. Később a Bartók Konzervatórium hallgatója lett.

name

Emléktábla a Rumbach Sebestyén utcában

2018.05.31.
A pesti gettó áldozatai előtt, valamint a túlélést is jelentő vízcsap emlékére állított emléktáblát egy – többek között – civil emberekből, túlélőkből létrejött társaság, a Dob utcai fiúk. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a megemlékezésen elmondta, a Rumbach Sebestyén utcai emléktábla-avatáshoz kellett egy jó önkormányzat, az erzsébetvárosi, de emellett egy civil emberekből álló kezdeményezés is segítette az esemény létrejöttét.

name

Erzsébetváros díszpolgára 2018
dr. Kun Miklós
Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár

2018.03.29.
Március 14-én vehette át díszpolgári címét dr. Kun Miklós. Erzsébetváros a kitüntetés adományozásával a VII. kerületért tett fáradhatatlan tevékenysége és nemzetközileg is elismert, példátlan életpályája előtt kíván tisztelegni.

name

Emléktáblát kapott Szabó László sakkolimpikon

2018.01.25.
Szabó László, hazánk egyik legsikeresebb sakkozója, 1917. március 19-én született Budapesten. Az Erzsébet körút 13. számú társasházban lakott, ahol sakk-kör is működött. 14 évesen kezdett el a sporttal foglalkozni, 18 évesen pedig már országos bajnok volt – idézte fel Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke az emléktábla-avatáson. Kiemelte, karrierjének egyik jeles állomásaként az 1936-os müncheni olimpián kiválóan teljesített a magyar csapattal, de egyéniben is elhozta az aranyérmet.

name

A szociális munka napja

2017.12.14.
A szociális ágazatban dolgozók egész évben arra törekszenek, hogy ellátottaik, ügyfeleik számára megfelelő szolgáltatást nyújtsanak. A szociális munka napja kiváló alkalmat biztosít a szociális szakma területén dolgozó kollégák áldozatos és felelősségteljes munkájának elismerésére. Erzsébetvárosban november 23-án ünnepelték a szociális munka napját a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ szervezésében.

name

Egészségünkért végzik áldozatos munkájukat

2017.07.27.
Különleges helyszínen, egy dunai hajón köszönte meg a kerületi egészségügyi dolgozók munkáját Erzsébetváros vezetése. A Semmelweis-nap alkalmából átadták az Egészséges Erzsébetvárosért díjat, valamint egy Polgármesteri Dicséretet is.

name

Erzsébetváros büszke pedagógusaira

2017.06.22.
Erzsébetváros önkormányzata a pedagógus nap alkalmából elismerte a kerületben dolgozó tanárok és nevelők munkáját. Dunai sétahajózás keretében adták át a díszokleveleket a legalább 30 éve a pályán dolgozó pedagógusoknak, valamint kiosztották az Erzsébetváros Jövőjéért díjakat is.

name

Bölcsődék napja Erzsébetvárosban

2017.05.25.
A bölcsődékben folyó nevelőgondozó tevékenységnek meghatározó szerepe van a gyermekek egészséges testi-lelki fejlődésében, valamint az anyák munkába állásának elősegítésében és támogatásában. Magyarországon 2010 óta április 21-e a bölcsődék napja, amely államilag elismert ünnepnapnak számít. Erzsébetvárosban ezen a napon minden évben hivatalosan is köszöntik a kerületben működő bölcsődék munkatársait.

name

Felavatták a Gondolatok kövét

2017.04.27.
Erzsébetváros önkormányzata március 29-én Rejtő Jenő emlékére felavatta a „Gondolatok köve” elnevezésű térkompozíciót a Hevesi Sándor téren. Az avatáson Thúróczy Gergely irodalmi muzeológus, Rejtő Jenő-kutató emlékezett az íróra, Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész olvasott fel műveiből, Darvas Kristóf színházi zenész pedig tangóharmonikával teremtett korhű hangulatot.

name

Erzsébetváros Sportjáért
Szávay Ágnes teniszező

2017.03.23.
2004-től 2013-ig versenyzett a profik között. 2015-ben teniszklubot alapított Happy Tennis néven Gubacsi Zsófia és Kapros Anikó teniszezőkkel, szakmai irányításuk mellett erzsébetvárosi óvodások és iskolások egész évben részt vesznek fejlesztő tenisz-foglakozásokon. A Magyar Vöröskereszt sportolói nagykövete is volt.

name

Erzsébetváros Sportjáért
MACCABI VAC Hungary sportegyesület

2017.03.23.
Az 1906-ban alapított Maccabi VAC Hungary Magyarország egyetlen zsidó sportegyesülete. Felkészültségüknek, kemény munkájuknak is köszönhetően a Maccabi Világszövetség tagországai Budapestet választották meg a 2019-es Maccabi Európai Játékok helyszínének. 2010 óta az egyesület évente megszervezi a VII. kerületben a Maccabi VAC Community Fun Run elnevezésű futóversenyt, melyen évről évre több százan vesznek részt.

name

Erzsébetváros Mestere
Sommer Katalin maszkmester, parókakészítő

2017.03.23.
Sommer Katalin kerületünkben született 1939-ben. 16 évesen kezdett fodrászként dolgozni, 1955-ben az akkori Ifjúsági Színházban. Dolgozott két évet az Operett Színházban is, 1960-ban pedig a Magyar Televízió munkatársa lett, ahol hamarosan vezető maszkmesterként dolgozott 1983-ig. Önálló vállalkozását, parókaszalonját a Dob utcában nyitotta, melyet nyugdíjba vonulásáig, 2013-ig működtetett.

name

Erzsébetváros Sportjáért
Nagy Bettina fitneszversenyző

2017.03.23.
Első versenye 2010-ben volt, a Fitparádén indult, 2011-ben részt vett az Arnold Classic versenyen Amerikában, és ugyanebben az évben az Ausztria Kupán is első helyen végzett. 7 éve aktívan versenyez, háromszoros világbajnok és kétszeres Európa-bajnok, illetve többszörös magyar bajnok fitneszversenyző és -edző.

name

Erzsébetváros Mestere
Raj Ráchel cukrászmester, tortatervező

2017.03.23.
Kerületünkben, a Wesselényi u. 13. szám alatt működik cukrászdája, a Noé Café cukrászda. A családi recept alapján készült „Raj Ráchel flódnija” a legismertebb magyar–zsidó sütemény Magyarországon és nemzetközi szinten is.

name

Faragó Péter testépítő

2017.03.23.
Az Erzsébetvárosi Sportegyesület versenyzőjeként legfontosabb eredményei az 1995-ös Junior Testépítő Magyar Bajnokság 1. helyezése és az 1995-ös Felnőtt Testépítő Budapest Bajnokságon elért 3. hely. Az egyesületnél 1997-től vezetőedzőként tevékenykedik. Ezzel párhuzamosan erőnléti edzéseket tartott parasportolók részére, majd megalakította ezt a szakágat Erzsébetvárosban.

name

Erzsébetváros Mestere
Radó Márta szabómester

2017.03.23.
A szakmát 1970-ben Weisz Magda szabóműhelyében szerezte meg. 1990-ben önálló vállalkozásba kezdett: Klauzál utcai lakásuk egyik szobáját műhelynek rendezte be, a mai napig is itt dolgozik. Tagja az Ipartestületnek, évekig a Felügyelő Bizottság munkájában is részt vett. 2016 őszétől – az Ipartestület szervezésében – a lakosság részére alapított Kreatív Hobbi Klub foglalkozásain varrni tanítja a jelentkezőket.

name

Pro Urbe Erzsébetváros (posztumusz)
dr. Bolesza Emőke

2017.03.23.
1974-től a Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ szülészet-nőgyógyászat osztályának orvosa, később szakorvosa lett. Onkológiai szakvizsgájának megszerzése után előbb az V. majd a VII. kerületben onkológus főorvosként is dolgozott. 1994-től közel négy cikluson keresztül 2010 októberéig Erzsébetváros önkormányzatának képviselője volt. 2016. október 12-én hunyt el. Az elismerést férje Dr. Baranyi Károly Péter vette át.

name

Pro Urbe Erzsébetváros
dr. Baranyi György főorvos

2017.03.23.
1989 óta dolgozik a Péterfy Sándor Utcai Kórház baleseti sebészetén. Jelenleg osztályvezető főorvosként tevékenykedik a Baleseti Központban, az elmúlt 27 évben több ezer betegnek segített a gyógyulásban. A tőlük kapott köszönet és megbecsülés viszi előre munkájában. A gyógyítás mellett lakóhelye ügyeivel is foglalkozik: 1995 óta ő látja el társasházuk közös-képviseletét.

name

Pro Urbe Erzsébetváros
Geröly Tibor, a kerületi Művészetbarátok Egyesület elnöke

2017.03.23.
Geröly Tibor a Művészetbarátok Egyesületének elnöke és alapító tagja. Az egyesület 1982-es alapítása óta céljának tartja a művészet valamennyi ágát felölelő szándékkal az alkotók és barátaik érdekképviseletét, támogatását, kiállítások, előadások szervezését, a művészeti ismeretterjesztést.

name

Erzsébetváros Díszpolgára (posztumusz)
Kocsis Zoltán Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar volt főzeneigazgatója, érdemes és kiváló művész

2017.03.23.
Tanulmányait Erzsébetvárosban folytatta, és később sem feledkezett el a kerületről. Rendszeres fellépője volt az Örkény kertnek is. A díjat a Kocsis család képviseletében Becht Erika zongoraművész vette át.

name

Pro Urbe Erzsébetváros
Szögi Csaba Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus

2017.03.23.
A hazai táncélet egyik vezető egyéniségeként szervezte az együtteseket, majd többek közt megalapította a több évtizedes múltra visszatekintő Közép-Európa Táncszínházat. Művészeti vezető a Bethlen Téri Színházban, Erzsébetvárosban 1996 őszétől végzi a magyar közéletben is kiemelkedő kulturális tevékenységét.

name

Erzsébetváros Díszpolgára
Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, jogász

2017.03.23.
Az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola diákja volt. Az iskola 3. és a 6. osztályos diákjai a nevével fémjelzett sportakadémia szervezésében járnak úszásoktatásra. Kilencéves korában kezdett vízilabdázni, 16 évesen már tagja volt a férfi felnőtt válogatott keretének. Posztja jobb szélső, bal kezes, erőteljes lövéseit az egész világ ismeri.

name

Emléktáblát avattak a színészóriás tiszteletére

2017.01.26.
Garas Dezső, a nemzet színésze, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész előtt tisztelegve helyeztek el emléktáblát szülőházán, az Alsó erdősor utcában decemberben. A táblát – Garas Dezső születésének 82. évfordulóján – Vattamány Zsolt, Ráday Mihály és a művész fia, Garas Dániel operatőr együtt avatta fel.

name

Átadták az Erzsébetváros Szociális Szakembere díjat

2016.12.15.
A szociális ágazatban dolgozók egész évben különböző módokon és eszközökkel gondoskodnak arról, hogy ellátottaik, ügyfeleik számára megfelelő szolgáltatást nyújtsanak. A szociális munka napja kiváló alkalmat biztosít arra, hogy a kerület elismerje a szociális szakma területén dolgozó kollégák felelősségteljes munkáját. Erzsébetvárosban idén november 18-án ünnepelték meg a jeles napot.

name

A kerület programsorozattal emlékezett a forradalomra

2016.11.17.
Idén először kitüntették a kerületi hősöket, Erzsébetváros ugyanis megalapította az Erzsébetváros '56 díjat, melynek köszönhetően az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevői és hősei az őket megillető elismerésben részesülhetnek, továbbá a forradalom és szabadságharc szellemi örökségét Erzsébetváros polgárai és a jövő generációi számára továbbadó személyekkel, szervezetek munkájával szemben is méltóképp fejezheti ki megbecsülését az önkormányzat.

name

Erzsébetváros jövőjéért

2016.06.23.
Az oktatási, pedagógiai munka elismerése jeléül Erzsébetváros önkormányzata hagyományosan minden évben június elején, a pedagógus naphoz kapcsolódóan adja át az Erzsébetváros Jövőjéért díjat azoknak, akik Erzsébetváros területén legalább 10 éve végeznek kimagasló szakmai munkát a jövő generációjának fejlesztése, oktatása, nevelése, képzése, ellátása, szabadideje hasznos eltöltése terén.

name

Emlékpad a Király utcában

2016.05.26.
Ács János Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas színházrendező tiszteletére emlékpadot állított Erzsébetváros önkormányzata május 5-én. A tavaly nyáron elhunyt művész korábbi lakhelyénél, a Király utca 31. számú háznál áll az emlékét hirdető pad.

name

Díjazták az erzsébetvárosiakat

2016.03.24.
Erzsébetváros önkormányzatának képviselő-testülete március 11-i ünnepi ülésén átadta az Erzsébetváros Díszpolgára címet, a Pro Urbe Erzsébetváros, az Erzsébetváros Sportjáért, valamint az Erzsébetváros Mestere díjat.

name

Márton Istvánra emlékezve

2016.03.24.
Márton István kelmefestőként dolgozott Erzsébetvárosban, 1944 októberétől élete kockáztatásával mentette a budapesti gettóból Erzsébetváros zsidó polgárait a Klauzál utcai „Hattyú” mosoda labirintusszerű alagsori részében bújtatva őket. Az általa bújtatottak túlélték a gettót, a náci megszállást. Márton István megkapta Izrael állam Jad Vasem (Világ Igaza) kitüntetését.

name

Kézdy Györgynek állítottak emléktáblát

2016.03.24.
A Klauzál térnél gyűltek össze Kézdy György Jászai Mari-díjas színművész tisztelői, pályatársai, barátai, családtagjai, valamint a sajtó képviselői február 14-én, hogy részt vegyenek a tiszteletére készült emléktábla átadásán. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE), az Élet Menete Alapítvány és Erzsébetváros önkormányzata közösen állított táblát a művész születésének 80. évfordulója alkalmából.

name

Für Lajos-emléktábla

2016.01.28.
A Damjanich utcában, egykori lakóhelyén avatták fel decemberben Für Lajos emléktábláját, születésének 85. évfordulóján. A történész és volt honvédelmi miniszter 1975-től haláláig, 2013-ig élt a VII. kerületben. Az emléktáblát – melyet Lantos Györgyi szobrászművész készített – a Lakiteleki Népfőiskola állíttatta Erzsébetváros önkormányzatának támogatásával.

name

Az év szociális szakembere

2015.12.17.
November 20-án ünnepélyes keretek között adták át az Erzsébetváros Szociális Szakembere díjat Farkas Tündének. Az eseményt az önkormányzat megbízásából a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ szervezte, és Vattamány Zsolt polgármester nyújtotta át a díjat.

name

Emléktáblát kapott Kemény Henrik

2015.12.17.
Egykori otthonának falán, a Vörösmarty utca 20-as számú házon ezentúl tábla hirdeti: itt élt Magyarország legismertebb és legkedveltebb bábművésze, Kemény Henrik. A társasház lakói kezdeményezték az emléktábla kihelyezését, melyet Erzsébetváros önkormányzata is támogatott.

name

Emléktáblát avattak Gereben Ágnes tiszteletére

2015.10.22.
Erzsébetváros önkormányzata emléktáblát avatott Gereben Ágnes tiszteletére szeptember 21-én, születésének napján, Damjanich utcai szülőházának homlokzatán. Az emléktáblával az önkormányzat a történész Erzsébetvárosért végzett fáradhatatlan tevékenysége és példamutató életpályája előtt kívánt tisztelegni.

name

Kitüntetett pedagógusként kezdték meg a tanévet
Zsidi Elemérné

2015.09.17.
Erzsébetváros önkormányzata immár ötödik éve díjazza kiemelkedő pedagógusait, akik kitartó munkával nevelik fiataljainkat. Az Erzsébetváros Jövőjéért díjat a tanév végén adta át Vattamány Zsolt polgármester.

name

Kitüntetett pedagógusként kezdték meg a tanévet
Kövesdi Erzsébet

2015.09.17.
Erzsébetváros önkormányzata immár ötödik éve díjazza kiemelkedő pedagógusait, akik kitartó munkával nevelik fiataljainkat. Az Erzsébetváros Jövőjéért díjat a tanév végén adta át Vattamány Zsolt polgármester.

name

Kitüntetett pedagógusként kezdték meg a tanévet
Juhász Ferenc

2015.09.17.
Erzsébetváros önkormányzata immár ötödik éve díjazza kiemelkedő pedagógusait, akik kitartó munkával nevelik fiataljainkat. Az Erzsébetváros Jövőjéért díjat a tanév végén adta át Vattamány Zsolt polgármester.

name

Kitüntetett pedagógusként kezdték meg a tanévet
Csőzik Istvánné

2015.09.17.
Erzsébetváros önkormányzata immár ötödik éve díjazza kiemelkedő pedagógusait, akik kitartó munkával nevelik fiataljainkat. Az Erzsébetváros Jövőjéért díjat a tanév végén adta át Vattamány Zsolt polgármester.

name

Nincs jó gyógyítás állandó önfejlesztés nélkül

2015.07.23.
Erzsébetváros önkormányzata dr. Tímár Éva részére Erzsébetváros lakosságának egészségügyi ellátásáért végzett kiváló szakmai teljesítményéért, áldozatos munkájáért Egészséges Erzsébetvárosért díjat adományozott.

name

Holokauszt-emléktáblát avattak

2019.06.25.
A Zeneakadémia Wesselényi utcai épületének falára 1996-ban helyeztek el első ízben az antifasiszta ellenállás hősi halottai előtt tisztelgő táblát, melyet az ingatlan teljes körű átépítése miatt eltávolítottak. A Zeneakadémia új táblát készíttetett a korábbihoz hasonló felirattal, melynek leleplezésére május 12-én került sor.

name

Pedagógusnap Erzsébetvárosban

2015.06.25.
Magyarországon 1952 óta június első vasárnapján ünneplik a pedagógusokat. Június 5-én Erzsébetváros önkormányzata ünnepi műsorral és fogadással várta a kerületi óvónőket, tanárokat a K11-ben. Immár 5. alkalommal osztották ki az Erzsébetváros Jövőjéért díjakat, melyet azok a kerületi pedagógusok kapnak, akik hosszú éveken át kiemelkedő munkát végeztek a jövő generációjának fejlődéséért.

name

Pro Urbe Erzsébetváros díjazottja
Csáki Rita, az RS9 Színház rendező-színész-operatőre

2015.05.21.
Csáki Rita, az RS9 Színház rendező-színész-operatőrének munkáját is Pro Urbe Erzsébetváros díjjal jutalmazták. A művésznő gépésztechnikusként végzett, de az iskolában működő színjátszó körnek is aktív tagja volt. A középiskola elvégzése után érkezett Budapestre, a 7. kerületbe, ahol először a Shakespeare Színművészeti Akadémia, majd a Théba Művészeti Iskola színész szakát végezte el.

name

Pro Urbe Erzsébetváros díjazottja
Krieger Artúr aranykoszorús kárpitosmester

2015.05.21.
Pro Urbe Erzsébetváros címmel jutalmazták Krieger Artúr aranykoszorús kárpitosmestert is, aki az 1980-ban alakult Ipartestületben a kezdetektől elnökségi tag volt. 1989-2002-ig az Erzsébetvárosi Ipartestület elnöke volt. Jelenleg az Országos Kárpitos Mestervizsga-bizottság elnöke. Kiváló kárpitosmestereket képzett tanulóiból, akik a mai napig elismertek a szakmában.

name

Pro Urbe Erzsébetváros díjazottja
Dr. Pataki Éva fogszakorvos

2015.05.21.
Dr. Pataki Éva fogszakorvos Pro Urbe Erzsébetváros címet vehetett át Erzsébetváros önkormányzatától. A doktornő 1972-ben summa cum laude diplomával végzett a Semmelweis Egyetemen, majd 1977-ben került a Péterfy Kórház szájsebészeti osztályára, ahol 1989-től szájsebész-szakfőorvosként, később 1995-től 2014-es nyugdíjba vonulásáig a szájsebészet és fogröntgen vezető orvosaként dolgozott.

name

Hatvanhárom éve Erzsébetvárosban

2015.03.26.
Falk György ötvösmester a 2015. március 15-i ünnepi képviselő-testületi ülésen vehette át az Erzsébetváros Mestere díjat, melyre a kerület lakói terjesztették fel.

name

Erzsébetváros Díszpolgárává választották az Örkény István Színház igazgatóját

2015.03.26.
Erzsébetváros Díszpolgára címmel jutalmazta a kerület vezetése Mácsai Pált, az Örkény István Színház igazgatóját. A színművész nagyon örül az elismerésnek, de – személyiségéből fakadóan – azonnal azon kezdett gondolkodni, vajon jár-e ez neki.

name

A szociális munka napját ünnepelte Erzsébetváros

2014.12.04.
November 21-én ünnepélyes keretek között adták át az „Erzsébetváros Szociális Szakembere” díjat, melyet ezúttal Verebélyné Gacsal Éva vehetett át.

name

Ünnepeltek az egészségügyi dolgozók

2014.07.31.
Július 11-én tartották meg Erzsébetvárosban az egészségügyi dolgozók napját, a Semmelweis-napot. A VII. kerület vezetése még 2011-ben alapította az Egészséges Erzsébetvárosért díjat azért, hogy elismerje a gyógyító-megelőző ellátás területén hosszú éveken át kiemelkedő szakmai munkát végzők és a lakosság életminőségének javítása érdekében az egészségügy szolgálatában tevékenykedők munkáját.

name

Erzsébetváros sportjáért díjazottja
Wágner Zsuzsanna testnevelő tanár

2014.05.08.
Az önkormányzat képviselő-testülete március 15-i ünnepi testületi ülésén Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása és a helyi közösség érdekében végzett kimagasló munka elismeréséül „Erzsébetváros Sportjáért” díjakat adományozott.

name

Erzsébetváros sportjáért díjazottja
Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó

2014.05.08.
Az önkormányzat képviselő-testülete március 15-i ünnepi testületi ülésén Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása és a helyi közösség érdekében végzett kimagasló munka elismeréséül „Erzsébetváros Sportjáért” díjakat adományozott.

name

Erzsébetváros sportjáért díjazottja
Hársfa Egyesület – Galambos Zsolt elnök

2014.05.08.
Az önkormányzat képviselő-testülete március 15-i ünnepi testületi ülésén Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása és a helyi közösség érdekében végzett kimagasló munka elismeréséül „Erzsébetváros Sportjáért” díjakat adományozott.

name

Erzsébetváros mestere díjazottja
Gervai László csillárosmester

2014.04.24.
Az önkormányzat képviselő-testülete március 15-i ünnepi testületi ülésén Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása és a helyi közösség érdekében végzett kimagasló munka elismeréséül „Erzsébetváros Mestere” díjakat adományozott.

name

Erzsébetváros mestere díjazottja
Farkas Ferenc kárpitosmester

2014.04.24.
Az önkormányzat képviselő-testülete március 15-i ünnepi testületi ülésén Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása és a helyi közösség érdekében végzett kimagasló munka elismeréséül „Erzsébetváros Mestere” díjakat adományozott.

name

Erzsébetváros mestere díjazottja
Zoltán Tamás ötvös iparművész

2014.04.24.
Az önkormányzat képviselő-testülete március 15-i ünnepi testületi ülésén Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása és a helyi közösség érdekében végzett kimagasló munka elismeréséül „Erzsébetváros Mestere” díjakat adományozott.

name

Pro Urbe Erzsébetváros díjazottja
Ráday Mihály operatőr, rendező, televíziós szerkesztő, művészettörténész, városvédő

2014.04.10.
Az erzsébetvárosi önkormányzat képviselő-testülete március 15-i ünnepi testületi ülésén Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása miatt és a helyi közösség érdekében végzett kimagasló munka elismeréséül „Pro Urbe Erzsébetváros” díjat adományozott.

name

Pro Urbe Erzsébetváros díjazottja
Vigyázó István, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete 7. kerületi csoportjának vezetője

2014.04.10.
Az erzsébetvárosi önkormányzat képviselő-testülete március 15-i ünnepi testületi ülésén Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása miatt és a helyi közösség érdekében végzett kimagasló munka elismeréséül „Pro Urbe Erzsébetváros” díjat adományozott.

name

Pro Urbe Erzsébetváros díjazottja
Gesztelyi Nagy Zsuzsanna, festőművész

2014.04.10.
Az erzsébetvárosi önkormányzat képviselő-testülete március 15-i ünnepi testületi ülésén Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása miatt és a helyi közösség érdekében végzett kimagasló munka elismeréséül „Pro Urbe Erzsébetváros” díjat adományozott.

name

„Sok olyan ember van, akiből kevés van”

2014.01.30.
A nemrégiben elhunyt Liszt-díjas tenor, Bartha Alfonz, az Operaház posztumusz örökös tagja emlékére az erzsébetvárosi önkormányzat támogatásával emléktáblát helyeztek el a művész lakóhelyén, a Damjanich utca 56-os számú házon karácsony előtt néhány nappal. Az avatóünnepségen részt vett többek között Bartha Alfonz özvegye, a Magyar Állami Operaház számos művésze és Rónaszékiné Keresztes Monika, a kerület alpolgármestere, országgyűlési képviselő, aki maga is zenepedagógus.

name

A jövő generációjának nevelői
Sevecsekné Hosszú Mária igazgatóhelyettes, földrajz-testnevelés szakos tanár

2013.06.13.
Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának Képviselő-testülete azért, hogy méltóképpen elismerhesse azon pedagógusainak munkáját, akik a jövő generációjának fejlődéséért kiemelkedő, hosszú éveken át tartó munkát végeztek, akik a gyermekek szocializációját és önmegvalósítását segítő, maradandó, példa- és iránymutató emberi értékek közvetítésében, a gyermekek védelmében, nevelésében, oktatásában, tehetségük gondozásában elévülhetetlen érdemeket szereztek, „Erzsébetváros Jövőjéért” díjat alapított. Az idén a díjat három kiváló pedagógus vehette át.

name

A jövő generációjának nevelői
Hasznosi Judit énektanárnő

2013.06.13.
Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának Képviselő-testülete azért, hogy méltóképpen elismerhesse azon pedagógusainak munkáját, akik a jövő generációjának fejlődéséért kiemelkedő, hosszú éveken át tartó munkát végeztek, akik a gyermekek szocializációját és önmegvalósítását segítő, maradandó, példa- és iránymutató emberi értékek közvetítésében, a gyermekek védelmében, nevelésében, oktatásában, tehetségük gondozásában elévülhetetlen érdemeket szereztek, „Erzsébetváros Jövőjéért” díjat alapított. Az idén a díjat három kiváló pedagógus vehette át.

name

A jövő generációjának nevelői
Molnár Lászlóné Mária óvónő

2013.06.13.
Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának Képviselő-testülete azért, hogy méltóképpen elismerhesse azon pedagógusainak munkáját, akik a jövő generációjának fejlődéséért kiemelkedő, hosszú éveken át tartó munkát végeztek, akik a gyermekek szocializációját és önmegvalósítását segítő, maradandó, példa- és iránymutató emberi értékek közvetítésében, a gyermekek védelmében, nevelésében, oktatásában, tehetségük gondozásában elévülhetetlen érdemeket szereztek, „Erzsébetváros Jövőjéért” díjat alapított. Az idén a díjat három kiváló pedagógus vehette át.

name

Faludy György emléktábla Erzsébetvárosban

2013.05.30.
Faludy Györgynek állított a VII. kerületi önkormányzat emléktáblát egykori szülőházánál, a Damjanich utca 54-es szám alatt Budapesten. Az emléktáblánál Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere mondott beszédet, és a költő özvegyével, Faludy Fannival együtt avatta fel azt.

name

Emléktáblát kapott Bozzay Dezső

2013.05.30.
Emléktáblát kapott az első hazai ipari formatervező, Bozzay Dezső egykori lakhelyén: néhány napja a Bajza utca 8. számú ház falán tábla hirdeti, hogy itt élt és alkotott a művész és édesanyja, Bozzay Margit, író.

name

Örkény Árkád avató

2013.05.16.
Felavatták az Örkény Árkádot a VII. kerületi Madách téren, az Örkény István Színház előtti részen, szombaton.

name

Erzsébetváros sportjáért díjazottja
Sirály Életmód Klub – Szedlák Gábor klubelnök

2013.05.02.
A 2013. március 15-i ünnepi képviselőtestületi ülésen kitüntetett erzsébetvárosiakat (Erzsébetváros díszpolgára, Pro Urbe Erzsébetváros, Erzsébetváros mestere), most az Erzsébetváros sportjáért díjazottjai következnek.

name

Erzsébetváros sportjáért díjazottja
Art-Corner Szabadidő, Sport- és Kulturális Egyesület – Pintér János egyesületi elnök

2013.05.02.
A 2013. március 15-i ünnepi képviselőtestületi ülésen kitüntetett erzsébetvárosiakat (Erzsébetváros díszpolgára, Pro Urbe Erzsébetváros, Erzsébetváros mestere), most az Erzsébetváros sportjáért díjazottjai következnek.

name

Erzsébetváros sportjáért díjazottja
Káposztás Miklós nemzetközi sakkmester, mesteredző

2013.05.02.
A 2013. március 15-i ünnepi képviselőtestületi ülésen kitüntetett erzsébetvárosiakat (Erzsébetváros díszpolgára, Pro Urbe Erzsébetváros, Erzsébetváros mestere), most az Erzsébetváros sportjáért díjazottjai következnek.

name

Erzsébetváros mestere díjazottja
Löcsei László cipészmester

2013.04.18.
A 2013. március 15-i, ünnepi képviselőtestületi ülésen átadott Erzsébetváros mestere díj kitüntetettjeit mutatjuk be.

name

Erzsébetváros mestere díjazottja
Herczog János késes-műköszörűs mester

2013.04.18.
A 2013. március 15-i, ünnepi képviselőtestületi ülésen átadott Erzsébetváros mestere díj kitüntetettjeit mutatjuk be.

name

Erzsébetváros mestere díjazottja
Bedő Csongor restaurátor

2013.04.18.
A 2013. március 15-i, ünnepi képviselőtestületi ülésen átadott Erzsébetváros mestere díj kitüntetettjeit mutatjuk be.

name

A Pro Urbe Erzsébetváros díj kitüntetettje
Wichmann Tamás, kenuvilágbajnok

2013.04.04.
A 2013. március 15-i ünnepi képviselő-testületi ülésen kiosztott Pro Urbe Erzsébetváros díjazottjait ismerhetik meg.

name

A Pro Urbe Erzsébetváros díj kitüntetettje
Rónaszegi Miklós, író

2013.04.04.
A 2013. március 15-i ünnepi képviselő-testületi ülésen kiosztott Pro Urbe Erzsébetváros díjazottjait ismerhetik meg.

name

A Pro Urbe Erzsébetváros díj kitüntetettje
Vári Jánosné, tanárnő

2013.04.04.
A 2013. március 15-i ünnepi képviselő-testületi ülésen kiosztott Pro Urbe Erzsébetváros díjazottjait ismerhetik meg.

name

Varga Gábor 1951–2012

2013.03.21.
Erzsébetváros posztumusz díszpolgára Erzsébetvárosban született matematika-fizika-ábrázoló geometria-számítástechnika szakos, ApáczaiCsere János-díjas középiskolai tanár. Diplomáit az ELTE-n szerezte. Kezdetben a Kertész utcai iskolában tanított, majd volt igazgatóhelyettes és szaktanácsadó, tizenöt évig pedig az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.

name

Az Erzsébetváros díszpolgára cím kitüntetettjei

2013.03.21.
Erzsébetváros önkormányzata 2013. március 15-én ünnepi képviselőtestületi ülésén kiosztotta az Erzsébetváros díszpolgára, a Pro Urbe Erzsébetváros, az Erzsébetváros sportjáért, valamint az Erzsébetváros Mestere kitüntetéseket.

name

Emléktáblaavatás

2012.11.29.
Felavatták Miklósy György kiváló színművész és szinkronszínész emléktábláját a Dohány utcában. A VII. kerületben élők különösen büszkék lehetnek Miklósy Györgyre, hiszen a nagyszerű művész Budapest legjelentősebb színházaiban játszott, számos filmben mutatta meg tehetségét, ugyanakkor becsületes, szerény, közvetlen emberként élte mindennapjait Erzsébetvárosban.

name

Emléktáblát avattunk

2012.10.04.
Szeptember 14-én, a Keszey étterem megnyitásának 100. évfordulójára emlékezve Schneider Istvánné – Keszey Zsuzsa leszármazottja –, valamint Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere felavatta Keszey Vince emléktábláját a Rákóczi út 44. homlokzatán.

name

„Egészséges Erzsébetvárosért” díj átadása

2012.07.12.
Vattamány Zsolt polgármester a Semmelweis Nap alkalmából díjat adott át Dr. Vörös Ildikó kerületi háziorvosnak, munkája elismeréseként. Ünnepi beszédében méltatta és megköszönte az egészségügyben dolgozók helytállását, igyekezetét.

name

Felavattuk Dumba Miklós emléktábláját

2012.01.26.
December 16-án a Király utca 57. szám alatt került felavatásra Dumba Miklós emléktáblája. A görög származású politikus, műgyűjtő és irodalmár fontos közéleti személyiségként magyar rokonai miatt mindig szívén viselte Magyarország sorsát, amellett kulturális, jótékonysági és művészi egyesületek támogatója is volt.